Vett och etikett

Klädkod

Frack

Ifall du väljer att bära frack under årsfesten, skall den bestå av svart frackrock, svarta frackbyxor, vit frackskjorta, vit väst och vit fluga. Skorna skall vara svarta lackskor, men även kostymskor går bra. Med frack brukar man inte ha armbandsur, utan fickur med kedja som sitter i västens ficka. Ifall du har långt hår skall det vara smakligt fastsatt.

Långklänning

Klänningens färg och utseende får väljas fritt, och den skall vara ner till bärarens vrister. Klänningen skall helst av finare, festbetonat tyg. Håret skall vara uppsatt så att de inte rör axlarna, och under solenna skall axlarna vara täckta med till exempel sjal eller bolero. Skorna skall vara festliga, med eller utan klack.

Alternativ

Alternativt kan det bäras mörk kostym, folkdräkt, eller högtidlig tjänsteuniform. Då följes respektive regler. Brages dräktbyrå erbjuder rabatt på uthyrningar av folkdräkter till dem som deltar på Östra Finlands nations 100. årsfest (nu 65€/vecka, normalt 75€/vecka). För mera information kan man kontakta if.egarbnull@arybtkard

Studentmössa

Vi önskar att ni inte bär studentmössan på årsfestbanketten. Detta gäller både sommar och vinter versionen. Fanbärarna och fanväktarna bär studentmössa. Ifall man vill kan man bära vinterstudentmössan på fredagens sits, lördagens efterfest och söndagens sillis.

Nationsbandet

Med frack bärs nationsbandet under västen. Traditionellt bär män bandet från högra axeln mot vänster höft och kvinnor från vänster axel mot höger höft.

Med långklänning kan det hellånga bandet bäras på samma sätt som frack, men dock så att bandet inte rör bar hud. Alternativt kan bandet bäras i en rosett på det vänstra bröstet med det gula fältet uppåt och till höger från bärarens perspektiv. Ifall man väljer att bära mörk kostym, skall bandet vara fäst över det vänstra rockslaget.

Östra Finlands Nations nationsband bärs alltid med gula fältet uppåt.

Medaljer och pinser bärs på vänstra bröstet, men nationspinsen bärs inte alls med frack eller långklänning. Varje nation eller förening har sina egna regler för hur dess heders- och förtjänsttecken bärs, i vilket fall dess egna regler följs

Övrigt

Då fanorna anländer och avlägsnar sig, står publiken upp och följer den finska flaggan med blicken. På Östra Finlands Nation är etiketten då det gäller sjungande snäppet friare under årsfestsbanketten, men tempo och extra verser är inte tillåtna. Ifall er förening eller nation brukar byta ett ord eller fras mot något annat i en sång, är det tillåtet att göra så även under banketten.

Det är tillåtet att röra sig till utskänkningsstället eller på tvättrum under banketten, men undvik rörelse under sång och tal för att visa aktning mot talarna och sångledarna.

Ifall man serverats varmrätt är det godtagbart att äta under ett tal så länge det sker tyst och inte stör. I annat fall, såsom med kalla rätter, kan man vänta tills talet är slut. Börja dock inte äta innan alla i honnörsbordet har fått sin mat.

Årsfesten sker i samarbete med:

10% rabatt för studerande